Skip to main content

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen tavoitteena on turvata laadukkaat palvelut, parantaa saatavuutta ja kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Uudistus koskee myös koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa. Keskeinen tavoite on saumattomat palveluketjut, joissa ammattilaiset ohjaavat asiakkaat oikea-aikaiseen ja kokonaisvaltaiseen apuun. Lisäksi uudistus kehittää mielenterveys- ja päihdepalveluja osana peruspalveluja, täydentäen niitä vertaistuella ja järjestöjen palveluilla, huomioiden asiakkaan kokemukset ja toiveikkuuden.

Mielen hyvinvoinnin toimintamalli on tarkoitettu lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelyyn rakentamaan ja edistämään mielen hyvinvointia. Toimintamallin painopiste on ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa tuessa. Se soveltuu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan toimintaympäristöihin. Toimintamallia voidaan käyttää yksilötasolla tarkistuslistana tai yhteisötasolla kehitettäessä lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Toimintamallin käyttöönotossa suositellaan yhteiskehittämistä työpajatyöskentelynä, jossa huomioidaan asiakkaiden osallisuus. Tarvittaessa mallin kehittäjät voivat toteuttaa toimintamallin käyttöön liittyvää ohjausta ja koulutusta.

Toimintamallin suunnittelun lähtökohtana oli kehittää lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen tarjottavaa tukea mielen hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa, tukien mielen hyvinvointia arjen ympäristöissä asiakasta osallistaen. Lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvä avun tarve on lisääntynyt, ja nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon potilasmäärät ovat kasvaneet lähes 40 % viimeisen 10 vuoden aikana. Mielenterveydestä tulee huolehtia kaikissa arkiympäristöissä, kuten koulussa ja vapaa-ajalla, sillä haasteet koskettavat usein koko perhettä. Asiakasymmärrystä kerrytettiin tutkimuksella ja kehittämistyöpajoilla, joissa hyödynnettiin Bikva-mallia asiakaslähtöisen arvioinnin pohjana. Ensimmäisessä vaiheessa haastateltiin kokemusasiantuntijoita, toisessa vaiheessa ammattilaisia, ja kolmannessa vaiheessa esihenkilöitä ja päättäjiä, keräten näkemyksiä mielen hyvinvoinnin palveluiden kehittämiseksi.

Käy kurkkaamassa mallin kehittämisprosessia täältä.