Kokemusasiantuntijoiden rooli sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä digitalisaation haasteiden ratkaisussa on noussut keskiöön tuoreissa tutkimuksissa ja kehityshankkeissa. Henkilökohtaisen kokemuksensa kautta asiantuntemusta tuovat kokemusasiantuntijat tarjoavat merkittävää lisäarvoa palvelujen kehittämisessä, asiakaslähtöisyyden parantamisessa sekä digitalisaation aiheuttamien digikuilujen kaventamisessa.
Tarvitaan uusia toimintamalleja tulevaisuuden tarpeisiin
Sekä sote- että digipalvelujen kehittäminen korostaa kokemusasiantuntijoiden osaamisen arvostamista ja integroimista palveluihin. Tulevaisuudessa panostus kokemusasiantuntijoiden koulutukseen ja heidän rooliensa selkiyttämiseen on keskeistä. Hyvinvointialueiden kokeilut, kuten mielenterveyspalvelujen ryhmätoiminta ja asiakasohjaukset, osoittavat, miten kokemusasiantuntijat voivat toimia palvelujen laadun ja asiakaslähtöisyyden parantajina. (Juujärvi, Heikkinen, Latva-Korpela, Lindström, Nikula ja Tetri: Kokemusasiantuntijoiden resurssit sote-palveluissa hyötykäyttöön)
Kokemusasiantuntijat vahvistavat osallisuutta ja ymmärrystä
Sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopetuksessa kokemusasiantuntijat rikastuttavat oppimiskokemusta tuomalla käytännönläheistä näkökulmaa opiskelijoille ja opettajille. Tuoreen tutkimuksen mukaan heidän osallistumisensa edistää dialogisuutta ja valmistaa tulevia ammattilaisia työskentelemään monimuotoisessa ympäristössä, jossa ymmärretään paremmin asiakkaiden kokemuksia ja tarpeita. (Putkuri ja Tikkanen: Kokemusasiantuntijoiden merkitys ammattikorkeakouluopetuksessa – Sosiaali- ja terveysalan lehtoreiden näkemyksiä)
Digituen saavutettavuuden edistäminen symbolin avulla
Digitalisaation haasteisiin vastattiin yhteisöpajoissa, joissa kehitettiin muun muassa visuaalinen digituen symboli. Sen tavoitteena on tehdä digituki paremmin tunnistettavaksi ja saavutettavaksi erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville. Symbolin kehitystyö perustui monialaiseen yhteistyöhön ja yhteiskehittämisen menetelmiin. Tämä innovaatio on osa laajempaa pyrkimystä vähentää digisyrjäytymistä ja edistää osallisuutta teknologisessa yhteiskunnassa. (Lund, Närvä, Rantala ja Ziessler: Digituen saavutettavuutta kehittämässä – digituen symboli yhtenä ratkaisuna?)