Skip to main content

Kokemusasiantuntijat ovat henkilöitä, joilla on omakohtaisia kokemuksia sairauksista, toipumisesta tai palveluiden käytöstä, ja he toimivat asiantuntijoina näiden kokemusten pohjalta.

Kokemusasiantuntijat ovat tärkeä resurssi sosiaali- ja terveydenhuollossa, sillä he tuovat ainutlaatuista, omiin kokemuksiinsa perustuvaa tietoa palveluiden kehittämiseen ja asiakkaiden auttamiseen. Suomessa kokemusasiantuntijuuden erityispiirteenä on painotus palveluiden kehittämiseen, mikä tekee toiminnasta monipuolisempaa verrattuna esimerkiksi perinteiseen vertaistukeen.

 

Hyödyt asiakkaille

Asiakkaille kokemusasiantuntijan tuki voi olla elintärkeä. Kokemusasiantuntijat tarjoavat vertaistukea, joka auttaa lisäämään toivoa ja itseluottamusta. Tämä voi parantaa sosiaalisia suhteita ja vähentää sosiaalista stigmaa, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Koska kokemusasiantuntijat ovat itse kokeneet samanlaisia haasteita, he pystyvät asettumaan asiakkaiden asemaan ja tarjoamaan aidosti ymmärtävää tukea.

Hyödyt kokemusasiantuntijoille

Kokemusasiantuntijana toimiminen ei hyödytä vain asiakkaita – se tarjoaa merkittäviä etuja myös kokemusasiantuntijoille itselleen. Osallistuminen sosiaali- ja terveyspalveluihin kokemusasiantuntijana lisää hyvinvointia ja luottamusta omaan osaamiseen. Usein kokemusasiantuntijat saavat myös mahdollisuuden määritellä identiteettinsä uudelleen, mikä auttaa heitä löytämään uuden suunnan elämässä. Kokemusasiantuntijatoiminta voi myös avata ammatillisia mahdollisuuksia ja edistää työuran kehittymistä.

Hyödyt organisaatioille

Organisaatioiden näkökulmasta kokemusasiantuntijoiden mukanaolo tuo merkittäviä etuja. Esimerkiksi sairaalahoidon tarve vähenee ja kotiutukset onnistuvat paremmin, kun asiakkailla on rinnallaan kokemusasiantuntijoita, jotka tukevat heitä toipumisessa ja kuntoutumisessa. Kokemusasiantuntijat eivät korvaa perinteistä hoitoa, mutta heidän lisänsä hoitotiimiin rikastuttaa palveluja ja tekee niistä asiakaslähtöisempiä. Lisäksi ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden työparityöskentely on osoittautunut toimivaksi, mikä luo uusia mahdollisuuksia moniammatilliseen yhteistyöhön.

Kokemustiedon merkitys

Kokemusasiantuntijat tuovat palveluihin erityistä kokemukseen perustuvaa tietoa, joka eroaa teoreettisesta ammattiosaamisesta. Tämä tieto auttaa toipumisen ja kuntoutumisen tukemisessa, sillä kokemusasiantuntijat toimivat usein epävarmoissa tilanteissa päätöksenteon tukena ja asiakkaiden rinnalla kulkijoina. He toimivat myös tulkkeina asiakkaan ja ammattilaisten välillä, mikä voi helpottaa palveluiden saatavuutta ja parantaa hoidon vaikuttavuutta.

Tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet

Vaikka kokemusasiantuntijatoiminta on vakiintunut osaksi monia sosiaali- ja terveyspalveluita, sen integrointi osaksi laajempia palvelurakenteita kaipaa vielä kehittämistä. Yksi suurimmista haasteista on pysyvän rahoituksen ja lakisääteisen velvoitteen puute, mikä hidastaa toiminnan valtavirtaistamista. Poliittista tahtoa toiminnan edistämiseen kuitenkin löytyy, ja kokemusasiantuntijatoiminnan roolia palvelujärjestelmässä pyritään vahvistamaan tulevaisuudessa. Kokemusasiantuntijat edustavat sosiaali- ja terveyden-huollossa voimavaraa, jonka potentiaali on vielä osittain hyödyntämättä. Heidän roolinsa niin asiakastyössä, vertaistuessa kuin palvelujen kehittämisessä voi auttaa luomaan asiakaslähtöisempiä ja vaikuttavampia palveluita, joista hyötyvät kaikki osapuolet.

Teksti

Soile Juujärvi, yliopettaja, Laurea-ammattikorkeakoulu

Birgitta Tetri, asiantuntija, Laurea-ammattikorkeakoulu