Skip to main content

KEIJO-kokemusasiantuntijakoulutus

Koulutusmalli on suunnattu rikos- ja päihdetaustaisille, joiden oma toipuminen on edennyt ja joiden tavoitteena on suunnata kohti koulutusta ja avoimia työmarkkinoita. Koulutuksessa hyödynnetään ryhmään kuuluvien kokemusasiantuntijuutta päihteistä irtautumisesta ja rikoksettomaan elämänhallintaan selviytymisestä. Koulutus koostuu oppisisältöjen lisäksi oman toipumisprosessin ohjatusta läpikäynnistä sekä tiiviistä työhönvalmennuksesta. 

Koulutukseen valitaan osallistujia kokonaisvaltaisesti arvioiden. Valinnassa painotetaan muun muassa henkilön vointia, toipumisprosessin etenemistä, asennetta yhteiskuntaa kohtaan, kykyä toimia turvallisesti yhteisössä sekä olemassa olevia tukiverkostoja. Koulutukseen osallistuvilla tulee olla valmiudet oman kokemuksen reflektointiin sekä taitoa yhdistää kokemustietoa tutkimustietoon. 

Koulutuksen sisällöt ja tavoitteet perustuvat toteutuksesta riippuen joko ammatillisen kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon tutkinnon osaan Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen tai rikosseuraamusalan sosionomiopintojen (AMK) opintojaksoon Kokemusasiantuntija rikosseuraamusalalla.

Halutessaan opiskelija voi lisäksi suorittaa Laurean avoimen AMK:n opintoja, jotka liittyvät esimerkiksi rikosseuraamusalan palveluiden kehittämiseen tai ryhmien ohjaukseen eri kohderyhmien parissa.

Opetuksessa hyödynnetään toiminnallisia ja luovia menetelmiä, jotka tukevat omien kokemusten jäsentämistä, itseilmaisun vahvistamista ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä. Näihin menetelmiin voivat kuulua muun muassa improvisaatio, luova kirjoittaminen, tarinateatteri, musiikki, symbolityöskentely, sosiometria ja kuvallinen ilmaisu – koulutusryhmän kiinnostusten mukaan. Koulutus linkittyy tiiviisti yhteiskuntaan ja työelämään. Seminaarit, tapahtumat ja kohtaamiset alan toimijoiden sekä yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa tarjoavat osallistujille arvokasta kokemusta ja tukevat heidän valmentautumistaan tulevaan kokemusasiantuntijatehtävään.

Keijo-koulutus jatkuu pysyvänä kokemusasiantuntijakoulutuksena ja sitä järjestetään kerran vuodessa Laurea-ammattikorkeakoulussa. Koulutuksessa tulee olemaan kolme kuukautta teoriaopetusta ja kolme kuukautta työharjoittelua. Koulutuksessa suoritetaan vähintään viiden opintopisteen laajuinen opintojakso. 

Järjestöjen pitämä KEIJO-kokemusasiantuntijakoulutus on kestoltaan noin 3 kuukautta. Koulutuksen tuntimäärä on 120 tuntia ja koulutukseen sisältyy viikoittaiset lähitapaamiset sekä itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä. Koulutuksen oppimisympäristönä on sähköinen Moodle-alusta. Koulutuksen jälkeen on mahdollista suorittaa työelämän harjoittelu ja kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta 20 osp tutkinnon osa ”kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen”.

Järjestöjen koulutuksia järjestetään Tampereella, Turussa, Porissa, Joensuussa, Lahdessa sekä etätoteutuksena verkossa. Näiden paikkakuntien koulutuksista voit tiedustella seuraavilta yhteyshenkilöiltä:

Tampere: Keijo Häkkinen, keijo.hakkinen@siltavalmennus.fi

Turku: Hannu Vesterinen, hannu.vesterinen@vs-sininauha.fi

Pori: Veera Gustafsson, v.gustafsson@satanauha.fi

Joensuu: Taru Tahvanainen, taru.tahvanainen@soroppi.fi

Lahti: Arttu Kärki, arttu@homebaselahti.fi

Verkkomuotoinen koulutus (Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kainuu, Lappi): Kiti Kalliomäki, kiti.kalliomaki@nalrovaniemi.fi